Balzac kimdir?

honore de balzac
HONORE DE BALZAC 1799’da Fransa’nın Tours kentinde doğdu. Köylü çocuğu olan babası bankacılığa kadar yükselmiş ve Napolyon’un ordusunun iaşe işlerini üzerine almıştı. Annesi orta sınıftandı. Honoré ailesi tarafından pek sevilen bir çocuk değildi. Çocukluğunu sütninesinin evinde geçirdi. Dört yaşındayken sadece pazarları evine gidebiliyordu. Yedi yaşındayken Vendome’da bir yatılı okula gönderildi. Orada altı yıl kaldı. Fakir bir öğrenciydi. Annesiyle babası onu ihmal ediyorlardı.
Başka bir yatılı okulda öğrenimini sürdüren Honoré bir süre Paris Üniversitesine devam etti. Sonra da bir noterin yanında kâtip olarak çalışmaya başladı. Balzac 20 yaşına basınca annesiyle babasından iki yıl için kendisini desteklemelerini istedi. Yazar olmak istiyordu.
1829’da “Les Chouans – Şuanlar”ı yazdı. Bu roman “İnsanlık Komedisi”nin ilk cildidir. Kalemiyle artık çok para kazanıyor ama aynı zamanda da çok para harcıyordu.

Balzac, 1832’de Evelina de Hanska adında Polonyalı soylu bir kadından mektup aldı. Ertesi yıl buluştular. Birbirlerine âşık oldular. Zaman zaman buluşan âşıklar yıllarca mektuplaştılar. Madam Hanska mektuplarına “Yabancı Kadın” imzasını atıyordu. Madam Hanska’nın kocası 1841’de öldü. Ama Polonyalı kadın Balzac’la evlenmesini 1850 yılına kadar erteledi. O yıl evlendiler ama ağır bir şekilde hastalanan Balzac altı ay sonra 18 Ağustos 1850 tarihinde Paris’te öldü.
Balzac’ın şaheserleri arasında şunları sayabiliriz: “Eugénie Grandet”, “Goriot Baba”, “Vadideki Zambak”, “Kuzin Bette”, “César Birotteau”, “Albay Chabert”, “Tours Rahibi
(Adli Moran, Büyük Sanatçılar, Hürriyet Gazetesi)



"Balzac kimdir?" sorusunun cevabı için seçtiğim diğer kaynaklar:
*Eserleri hakkında "Türk Dili ve Edebiyatı",
*Hayatı hakkında "arka kapak"ta "Balzac'ın Koyu Kahve Hayatı"

Yorumlar