Cervantes kimdir?


cervantes
MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA 1547’de İspanya’da Alcala de Henares kentinde doğdu. Cervantes’in en büyük eseri dünya şaheserlerinden biri olan “Don Kişot”tur. Yazarın hayatının ilk yirmi yılı pek bilinmemektedir. Cervantes altı çocuklu bir ailenin dördüncü oğluydu. Babası Rodrigo de Cervantes fakir bir adamdı. Cervantes gençlik yıllarını Valadolid, Sevil ve Madrid kentlerinde geçirdi. Ama bu kentlerin herhangi birinde üniversite eğitimi görüp görmediği bilinmiyor.

1569 yılının sonunda Cervantes 22 yaşındayken Roma’da idi. Orada Kardinal Acquaviva’nın konuğu durumundaydı. Ertesi yıl İtalya’daki İspanyol milis kuvvetlerine, 1571 yılının Ekiminde de Lepanto savaşına katıldı.
Dört yıl sonra Cervantes İspanya’ya dönerken bindiği gemi korsanlar tarafından yakalandı. Kardeşiyle birlikte Cezayir’e köle olarak götürüldüler. Annesiyle babası tarafından gönderilen fidye ikisinin de serbest bırakılması için yeterli görülmeyince Miguel kardeşinin bırakılması için ısrar etti. Kendisi de kaçmağa kalkıştı. Ama bu davranışı başarısızlıkla sonuçlandı.
1587’de Cervantes yeniden Kralın hizmetine girdi. Bu sefer Yenilmez Armada için buğday, yağ gibi şeyler sağlamak üzere levazım işleriyle görevlendirilmişti. Bununla beraber borçları yüzünden birkaç yıl sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. “Don Kişot”u yazmak düşüncesi belki de cezaevinde belirmeğe başlamıştı. 1604’te “Don Kişot”un ilk bölümüyle birlikte Valladolid’e geldi. Bu romanının 1605’te yayınlandığı tahmin edilmektedir. Yazar o zaman 57 yaşındaydı. Kitabın ikinci bölümünü 1615’te yayınlayan Cervantes bir yıl sonra hayata gözlerini yumdu.
(Adli Moran, Büyük Sanatçılar, Hürriyet Gazetesi)




"Cervantes kimdir?" sorusunun cevabı için internet ortamında bulabileceğiniz kaynaklardan belli başlıları:
* "Türk Dili ve Edebiyatı"nda hayatı ve eserlerine yer verilmiş.
* "leblebitozu"nda hayatı hakkında bilgi, eserlerinden alıntılar var. "Don Kişot"la ilgili resimler de bir araya getirilmiş.


Yorumlar