Herman Melville kimdir?

herman melville
HERMAN MELVILLE, 1819’da New York’ta doğdu. Yedi kardeşi vardı. Önce konfor içinde büyüdü. Ailesi Albany’ye taşınınca Melville, Albany Akademisine girdi. Ama bu arada babası iflas etti. Kısa sonra da öldü. 12 yaşındayken Melville çalışmak zorunda kaldı. Önce bir bankaya memur olarak girdi, sonra çiftçilikte çalıştı ve taşra öğretmeni oldu. 1838’de, ailesiyle birlikte Lansingburgh’e gitti. Orada mühendislik öğrenimi yaptı. Ama iş bulamayan Melville basit bir gemici olarak 1839’da Liverpool’a gitti. Daha sonra 1840’ta İllinois’de iş aradı ama bulamadı.
Melville’in 1846’da yazdığı ilk eseriTypee” bu yerlilerin yaşayışını konu alarak alır. Yazar, sonra “Lucy Ann” adındaki balina gemisiyle Nukahiva’dan ayrıldı. Daha sonra Tahiti’de cezaevinde yattı. 1843’te Havai’ye giden Melville 1844’te Amerika’ya döndü.
Artık Melville’in kitapları halk tarafından çok seviliyordu. “Typee” ile “Omoo” satış rekoru kıran kitapların başında geliyordu. Ama onun “Moby DickveyaBeyaz Balina” adlı romanı bugün şaheseri olarak kabul edilmektedir. Bu kitapta Kaptan Ahab’ın son derece büyük bir beyaz balinanın peşine düşüşü anlatılır.
1847’de evlenen yazar, 1850’ye kadar New York’ta oturdu. Daha sonra 1863’e kadar Pittsfield’e yerleşti. Büyük yazar Nathaniel Hawtorne ile yakın dostluk kurdu. Melville 1891’de New York’ta öldü. Ölümünden otuz yıl sonra onun eserlerini okumaya başlayan Amerikalılar bir dâhi ile karşı karşıya olduklarını anladılar. Eserlerinden bazıları şunlardır: “Mardi”, “Pierre”, “Israel Potter”, “Piazza Hikâyeleri”.
(Adli Moran, Büyük Sanatçılar, Hürriyet Gazetesi)

"Herman Melville kimdir?" sorusunun cevabı internet ortamında pek çok yerde var elbet. Onlara da bir göz atayım diyorsanız sizin için bir kısmını derledim. İşaretli yerlere tıklayarak konuyla ilgili diğer yazılara ulaşabilirsiniz:

* "Türk Dili ve Edebiyatı"nda hayatı, edebi kişiliği ve eserlerinden kısaca söz edilmiş. 
* "Filozof.net" önce hayatından söz etmiş. Ardından eserleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermiş.
* "Biyografi.info"da hayat hikayesi ve yayın tarihine göre kitaplarının sıralaması var.
* "Sanat Karavanı"nda Ömer Yücedal Herman Melville'nin hayat hikayesini öznel bir bakış açısıyla yazıya aktarmış.

Yorumlar